Meer dan 5.000 geregistreerde handelsklanten.

Een van de grootste online handelsplatforms voor zonnepanelen, omvormers en accessoires in Europa!

Zonnepanelen assortiment samenstellen: waar let je op?

Zonnepanelen assortiment samenstellen: waar let je op?

Search4Solar |

Je zonnepanelen assortiment baseren op de keuze voor een markt

Voor veel installateurs zal de keuze voor het type zonnepaneel of omvormer te herleiden zijn naar de relatie met een bepaald merk of distributeur. Toch is het verstandig om kritisch naar je zonnepanelen assortiment te kijken. Daarbij is het goed om eerst te bepalen wie jouw ideale klant is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om te proberen de hele markt te gaan bedienen, maar je kunt er ook voor kiezen om vol te gaan voor een bepaald segment. Specialiseer je in dit segment en wordt de expert binnen deze markt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsdaken, of grote PV velden of juist alleen de residentiële markt. Het is namelijk over het algemeen makkelijker een specialist te zijn in één aspect dan te proberen overal goed in te zijn. Daarbij komt kijken dat het op deze manier duidelijker wordt waar je als zonnepanelen installateur voor staat en waar je goed in bent, je wordt herkenbaar als bedrijf. Op het moment dat het duidelijk is welke markt je wilt gaan bedienen, is het tijd om je assortiment te gaan samenstellen.

Je zonnepanelen assortiment baseren op de keuze voor een klant

Ook binnen de gekozen markt kun je klanten in groepen verdelen. Als jij als installateur ervoor kiest om de residentiële markt te bedienen, kun je deze markt weer in 3 verschillende groepen verdelen. Kies bijvoorbeeld voor een budget pakket, met een Polykristallijn zonnepaneel. Een pakket met een Monokristallijn full black zonnepaneel en een premium pakket met een hoogvermogen zonnepaneel, zoals bijvoorbeeld bifaciale zonnepanelen. Je kunt jezelf ook nog verder specialiseren en je alleen maar richten op een pakket met bijvoorbeeld full black zonnepanelen. Het grote voordeel hiervan is dat je een hoger volume draait van een bepaald type paneel en hierdoor inkoopvoordeel kunt behalen.

Als jij als installateur ervoor kiest om je te richten en specialiseren op bedrijfsdaken, kun je bijvoorbeeld weer kiezen voor een monokristallijn zonnepaneel met een zilver frame, omdat deze panelen over het algemeen niet in het zicht liggen en panelen met een zilver frame weer iets voordeliger zijn dan full black zonnepanelen. Kijk dus bij het samenstellen van je zonnepanelen assortiment kritisch naar je markt en naar je ideale klant.

Welk merk zonnepaneel kies ik?

Als duidelijk is welke klant jij wilt gaan bedienen, kun je de keuze gaan maken voor een bepaald merk zonnepaneel of omvormer. In Nederland kennen we diverse merken zonnepanelen. De zonnepanelen worden aangeboden via distributeurs, importeurs en handelsbedrijven.

Wanneer je zonnepanelen gaat inkopen, zul je zien dat er een
groot verschil is in prijs tussen de merken. Er zijn een groot aantal merken zonnepanelen op de markt en deze worden vaak verdeeld in tier 1, tier 2 en tier 3. Deze verdeling is gebaseerd op of de zonnepanelen fabrikanten
betrouwbaar zijn, kwalitatieve producten leveren en bankable zijn.

Zonnepanelen fabrikanten die bankable zijn, zijn Tier 1 fabrikanten. Deze zonnepanelen hebben vaak uitstekende garanties, zijn her te verzekeren en worden vaak gebruikt bij grotere EPC projecten.

Zonnepanelen assortiment
TIER 1, 2 en 3 zonnepanelen fabrikanten

De belangrijkste TIER 1 fabrikanten zijn op dit moment:

Sunpower Canadian Solar Hanwha Q-Cells
SolarWorld Trina Solar JA Solar
Jinko Solar Solar Frontier Renesola
First Solar Panasonic Sharp
LG Solar SANYO REC Solar

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Het is echt aan te raden om constant de ontwikkelingen in de zonnepanelen branche in de gaten te houden. Zo blijft jouw zonnepanelen assortiment up to date. Op dit moment zien we met name in de hoge vermogens goede ontwikkelingen. Merken zoals LG Solar, Panasonic en Sunpower produceren zonnepanelen met hele hoge rendementen en vermogens. De kostprijs ligt hierdoor een stuk hoger. Er komen nu steeds meer fabrikanten op de markt met hoge rendementen en vermogens per m2 en vaak voor een lagere kostprijs. De markt blijft dus in beweging!