Meer dan 5.000 geregistreerde handelsklanten.

Een van de grootste online handelsplatforms voor zonnepanelen, omvormers en accessoires in Europa!

7 tips bij het inkopen van zonnepanelen

7 tips bij het inkopen van zonnepanelen

Search4Solar |

De zonne-energie markt is een hele dynamische snel groeiende markt. De ontwikkelingen hebben zich de afgelopen jaren in rap tempo opgevolgd en dit zal de komende jaren ook op dit tempo blijven doorgaan. Een goede zaak vinden wij, maar voor installateurs soms erg lastig tijdens het inkopen van zonnepanelen. Er zijn veel type zonnepanelen in de markt. Met verschillende afmetingen, vermogens, cellen en uitstraling. Waar moet je nu op letten tijdens het inkopen van zonnepanelen? Wij geven je 7 tips.

Tip 1: Voor welk type module kies ik?

Bij het kiezen van een zonnepaneel kijk je als eerste naar het type zonnecel. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en er zijn meerdere type zonnecellen beschikbaar.

Welke zonnecellen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw eigen
wensen en behoeften. Zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen leveren het hoogste rendement. Voor zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen betaalt u minder, maar krijg je ook minder rendement. Zonnepanelen met amorf of dunne-film zonnecellen zijn
goedkoop, maar leveren het minste rendement.

Bij woningen worden veelal monokristalijne zonnepanelen gebruikt. Op schuine daken kun je hier mono full black zonnepanelen (volledig zwarte uitvoering) toepassen, zodat het PV veld er esthetisch mooi uit ziet.
Op platte daken (wanneer de panelen bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn vanaf de grond) kun je kiezen voor mono zilver zonnepanelen, deze zijn over het algemeen iets goedkoper maar hebben toch een hoog rendement.

Voor grotere projecten, denk hierbij aan PV velden of bedrijfsdaken worden óf polykristalijne zonnepanelen gebruikt óf monokristalijne zonnepanelen. Het voordeel om in deze gevallen voor polykristalijne zonenpanelen te kiezen is dat je met de massa een enorm inkoopvoordeel haalt omdat deze modules goedkoper zijn. Let wel op dat polykristalijne zonnepanelen een mindere opbrengst hebben dan monokristalijne panelen.

Tip 2: Welk merk zonnepanelen kies ik?

In Nederland kennen we diverse merken zonnepanelen. De zonnepanelen worden aangeboden via distributeurs, importeurs en handelsbedrijven.

Wanneer je zonnepanelen gaat inkopen, zul je zien dat er een
groot verschil is in prijs tussen de merken. Er zijn een groot aantal merken zonnepanelen op de markt en deze worden vaak verdeeld in tier 1, tier 2 en tier 3. Deze verdeling is gebaseerd op of de zonnepanelen fabrikanten
betrouwbaar zijn, kwalitatieve producten leveren en bankable zijn.

Zonnepanelen fabrikanten die bankable zijn, zijn Tier 1 fabrikanten. De zonnepanelen hebben vaak uitstekende garanties, zijn her te verzekeren en worden vaak gebruikt bij grotere EPC projecten.

Tier 1 inkopen van zonnepanelen

De belangrijkste TIER 1 fabrikanten zijn op dit moment:

Sunpower Canadian Solar Hanwha Q-Cells
SolarWorld Trina Solar JA Solar
Jinko Solar Solar Frontier Renesola
First Solar Panasonic Sharp
LG Solar SANYO REC Solar

Tip 3: De juiste plek voor het inkopen van zonnepanelen

Als installateur van zonnepanelen is het soms lastig om te bepalen waar je het beste zonnepanelen kunt inkopen. Het ligt er daarbij aan hoeveel volume je als installateur plaatst.

Wanneer je goed kijkt naar de beschikbare merken en welke vraag er vanuit jouw klanten is, kun je goed bepalen welke merk je in je assortiment
opneemt.

De meeste installateurs kiezen inmiddels voor TIER 1 fabrikanten. Let
daarbij goed op dat als je zelf zonnepanelen gaat importeren je zelf ook verantwoordelijk bent. Je kunt daarom ook kiezen om zonnepanelen in te kopen bij landelijke importeurs of distributeurs. Deze bedrijven zijn inmiddels volwassen geworden en hebben genoeg ervaring en slag kracht.

Het loont om de prijzen van groothandels en importeurs te vergelijken. Prijzen van zonnepanelen willen nog wel eens verschillen op basis van vraag en aanbod.

Tip 4: Het inkopen van zonnepanelen, hoe bepaal ik de juiste prijs?

Bij bestellingen boven de 4 pallets is het interessant om te kijken welke type zonnepaneel je inkoopt. De prijs is sterk afhankelijk van:

  • het merk
  • type cel
  • technologie
  • garanties

Er zijn TIER 1 fabrikanten die op dit moment zonnepanelen leveren voor een prijs van 0,22 cent per Watt Piek voor een Mono zonnepaneel met een
zilver frame. Deze zonnepanelen kunnen heel goed gebruikt worden bij utiliteit projecten.

Merken zoals LG Solar, Panasonic en Sunpower produceren zonnepanelen met hele hoge rendementen en vermogens. De kostprijs ligt hierdoor een stuk hoger. Er komen nu steeds meer fabrikanten op de markt met hoge rendementen en vermogens per m2 en vaak voor een lagere kostprijs. De markt blijft dus in beweging!

Ons advies is om altijd prijzen te blijven vergelijken en te kijken welke nieuwe ontwikkelingen er zijn.

Tip 5: Hoe maak ik gezonde marge op mijn zonnepanelen projecten?

In de zonne-energie sector draait het om kostprijs en volume. Zonnepanelen kunnen rechtstreeks gekocht worden, maar wil je
een scherpe inkoopprijs dan moet je volume draaien. Volumes kan je bijvoorbeeld vastleggen bij een importeur of fabrikant om een constante toevoer te hebben van zonnepanelen.

Je kunt een gezonde marge behalen als je zonnepanelen, omvormers en montage systemen goed inkoopt bij de juiste distributeurs en/of fabrikanten. Waarbij je een forcecast geeft of je verwachting van wat er verkocht gaat worden.

We zien natuurlijk dat prijzen van verschillende aanbieders
wisselen. Je kan extra marge maken als je in wat grotere hoeveelheden inkoopt, zodat handling en transportkosten laag zijn.

Een distributeur is meestal goed in een aantal merken, omdat ze met die merken nu eenmaal voldoende volume maken en afname afspraken mee hebben gemaakt.

Tip 6: Welke zonnepanelen voor welk project?

Voor residentiële projecten worden vaak full black zonnepanelen gebruikt. Deze zonnepanelen zien er mooi uit en het gemiddeld aantal WP per zonnepanelen ligt op dit moment op 330 WP.

Voor utiliteit projecten kun je mono kristalijne zonnepanelen toepassen met een zilver frame, waarbij je kunt kiezen voor 60/120 cellen en 72/144 cellen. Het vermogen ligt op gemiddeld 330 WP.

Voor de hogere vermogens kun je kiezen voor N-type technologie cellen of zelfs Bificiale modules. Deze modules hebben een hogere kostprijs, maar bieden meer voordelen zoals kwaliteit, garanties en efficiency.

Het is slim om je op een bepaald segment te richten, zodat het volume van een bepaald paneel hoger wordt en je inkoopvoordeel kunt behalen.

Het inkopen van zonnepanelen
Zoek op basis van het type project naar de juiste PV module

Tip 7: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Met de juiste producten en prijzen kun je een gezonde marge maken op je zonne-energie projecten. Maar hoe weet jij of je bij jouw huidige leverancier niet te veel betaalt? En heb je wel eens last van leveringsproblemen?

Om prijzen te vergelijken en kostprijzen te bekijken hebben wij een oplossing bedacht. De online groothandel Search4solar biedt de volgende voordelen voor installateurs zoals jij.

✔ Scherpe prijzen, wij bundelen inkoop.
✔ Geen tussenhandelaren. Directe inkoop bij Europese
distributeurs en fabrikanten.
✔ Eenvoudig aankoopproces.
✔ Snelle levertijden, voorraad direct vanuit distributeur of
fabrikant.
✔ De nieuwste technologieën van topmerken.

Wij wensen je dan ook veel succes met jouw zonne-energie projecten!